Amaranth, immaterieel cultureel erfgoed van CDMX

Amarant is lange tijd een onmisbaar voedsel geweest voor Mexicanen. Om deze reden werd het erkend als erfgoed.

Amarant is een oude plant die, dankzij haar culturele, nutritionele en historische belang, in 2016 werd erkend als immaterieel cultureel erfgoed van CDMX. Ontdek het!

Geniet van je stad

Amarant, het duizendjarige zaadje dat erfgoed is
In 2016 werd amarant – het zaad waarmee de beroemde typische alegrías van de Santiago Tulyehualco-gemeenschap zijn gemaakt – uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van CDMX. Dit gebeurde tijdens de sluiting van de 3e Fiesta de las Culturas Indígenas, Pueblos y Barrios Originales de Mexico City.

Met deze verklaring als immaterieel erfgoed worden niet alleen amarant en geluk herkend als objecten, maar wordt de hele cultuur die erachter zit erkend, evenals de kennis die de mensen behouden om van amarant een voortreffelijk snoepje te maken. ”

INAH Dit
is hoe deze verklaring een belangrijke poging betekent om amarant te herwaarderen, een onmisbaar ingrediënt dat de mens al duizenden jaren vergezelt. Maar weet je wat amarant is en waarom is het zo belangrijk? We vertellen het je hieronder.

Wat is amarant en wat zijn de voordelen ervan?
Amarant, ook wel huauhtli genoemd in Nahuatl (wat ‘biggen’ betekent volgens Sahagún) en als genot in verschillende delen van het land, is een uiterst belangrijk ingrediënt in het Mexicaanse dieet. Vooral in die van degenen die de vallei van Mexico bewonen.

Opgemerkt moet worden dat, volgens archeobotanische studies, alle soorten die tot het geslacht Amaranthus behoren, afkomstig zijn van het Amerikaanse continent. Bovendien worden de zaden en bladeren van deze plant al sinds de prehistorie gebruikt.

In feite – en volgens een artikel van Emma Cristina Mapes – dankzij opgravingen die in 1964 werden uitgevoerd door Mac Neish, werd ontdekt dat onze Patrimonio-plant tegelijkertijd met maïs werd gedomesticeerd (5200 tot 3400 v.Chr.).

Dit is hoe de relatie tussen mensen en de huauhtli al meer dan 5.000 jaar van kracht is.
En dat is niet voor niets geweest, want het is niet alleen een levensmiddel met een voortreffelijke smaak, maar heeft ook een grote hoeveelheid voedingsstoffen.

Onder hen vinden we eiwitten van 15 tot 17% en dat is ook van uitstekende kwaliteit, voedingsvezels, vitamine E en B, niacine en lysine en fosfor.

Geplaatst in Uncategorized.