Cocoa to Chocolate Route: Comalcalco en Hacienda Jesús María

Cocoa to Chocolate Route is een tweedaagse tour van vier haltes die we kiezen uit vele anderen die make-up. Hier zijn de eerste twee. Zoek naar de andere twee aan het einde van het briefje.

Om te zeggen dat “Tabasco is een Eden” kan duidelijk en repetitief, echter, als je zijn grondgebied zult u beseffen dat de zin geldig wordt bij elke stap: de natuurlijke uitbundigheid zal u verrassen, en de beste manier om het te bevestigen is om het aromatische spoor achtergelaten door cacaozaad op het pad dat leidt tot heerlijke chocolade te volgen. Ga je met ons mee op de Cocoa To Chocolate Route?

Het Eden van de Tabaksgrond

Dag 1, Stop 1: Comalcalco

Om de verre oorsprong van cacaocultuur te kennen begint de Route van de Cacao aan Chocolade in het archeologische gebied van Comalcalco,ten westen van tabascostaat. De chontal Maya die deze oude stad bouwde koos voor deze regio juist omdat het perfect is voor de teelt van cacao.

Comalcalco, Tabasco

Zijn waarde was dat het één van de vruchten was die door de elites van die tijd worden verkozen, aangezien met het zij energie en geneeskrachtige dranken bereidden die slechts door nobles en priesters konden worden verbruikt. Bovendien werd cacao gebruikt als een valuta op het moment, in de woorden van archeoloog Ricardo Armijo:

“vestigde zich in het muntenhuis.”

Een eigenaardigheid van Comalcalco is dat de structuren volledig zijn gebouwd met bakstenen en stucwerk bekleding, die op zijn beurt worden samengevoegd met een limoenpasta gemengd met oesterschelpen, materialen die in overvloed in de regio.

Door dezelfde omstandigheid, werden de inwoners van deze stad beschouwd als deskundige pottenbakkers; hun dunne-paste vaten en beeldjes werden uitgewisseld over lange afstanden, en zelfs ondertekend met een glyph.

Als u het museum van de site bezoekt, herkent u dit talent in de tentoonstellingen,waaronder opvallende voorstellingen van krabben, krokodillen, vogels en natuurlijk menselijke figuren.

Dankzij zijn faam als aardewerkhoofdstad, de hoge cacaoproductie van de omgeving en de overvloed aan rivieren waar de goederen doorheen werden vervoerd, nam Comalcalco bijzondere relevantie als commerciële en vergaderstad.

Het overwegen van de kolossale gebouwen en grote terrassen die ooit vormden het hart van de chontal stad,het is wanneer je zult beseffen hoe een beschaving zo groot als de Maya’s georganiseerd zijn leven rond cacao. Wij van onze kant zullen hetzelfde doen door het te richten en te bewendelen om door te gaan op deze route die nog maar net begint. Bekijk hier enkele

Stop 2: Hacienda Jesús María

De volgende stappen van de reis zal u naar de jaren van de onderkoning van Nieuw-Spanje, toen de cacaoboerderijen werden opgericht,vandaag open voor het publiek waar u leren over het proces van het maken van dit zoete voedsel, van planten en slijpen tot transmutatie in bars.

De eerste die we u aanbevelen om te bezoeken is hacienda Jesús María,waar u wordt begroet door Don Florencio die, naast een groot kenner van de geschiedenis van de chocolade-industrie van Tabasco, is een aangeboren verteller. Don Florencio zal niet alleen zijn kennis doorgeven, maar al zijn passie voor cacao door de tour die hij biedt voor zijn faciliteiten.

Don Florencio bij Hacienda Jesús María

De trots van deze haciënda is de witte amandel Creoolse cacao, die zich onderscheidt door zijn fruitige smaak, zachte en delicate aroma, naast het hebben van 20% meer boter dan andere rassen. Slenterend door de jungle zal Don Florencio alles uitleggen over deze vrucht:

  • moet altijd groeien in de schaduw van een moederboom, of fruitig of houtachtig
  • cacaofruit duurt vijf maanden om te groeien
  • oogstmaanden zijn november, december en januari
  • na een pauze van drie maanden wordt het weer opgehaald van mei tot juli, na het roosteren, koelen en laten drogen
  • zodra geoogst de vrucht opent, de inhoud ervan worden geëxtraheerd, de musilago wordt gewassen (vezel die jassen het zaad)
  • of, indien van toepassing, wordt het overgelaten om te fermenteren om romige chocolade te maken met het resultaat
  • de volgende stappen zijn om de zaden te laten drogen in de zon en vervolgens te roosteren, schil en maal ze

    Cacaotoast

    zult in staat zijn om getuige te zijn van al het bovenstaande in de fabriek van hacienda Jesús María, waarvan het vlaggenschip merk heet Cacep, die kan worden gevonden in presentaties van bittere chocolade, halfgeel, wit, hout, gevuld met natuurlijke smaken of omgezet in poeder voor drank, tafeltabletten en zoetwaren.

    Alle producten die zijn gemaakt in Jezus Maria doel om een voedsel en niet een traktatie. In dit verband, Don Florencio vertelt ons gekscherend om het voedingsverschil tussen een traditionele Mexicaanse chocolade te accentueren en ze zijn massa-geproduceerd en in overvloed in de markt:

    “Als je crush geeft je industriële chocolade obvi houdt niet van je, want dat gaat gewoon om je slagaders te dekken”

    Verlaat Jezus Maria niet zonder een tussenstop te maken in het Casa del Campesino,een traditioneel huis waar je meer te weten komt over de kleding en manier van leven van cacaobomen van weleer.

    Het grappigste deel van de tour vindt plaats in de rookkeuken,waar je zult zien hoe cacaozaden worden geroosterd op een temasnate,een soort comal gemaakt met modder. Kijk hier:

    Daar leer je ook hoe je de cacaozaden schillen en malen, waardoor je je eigen chocolade op smaak brengen met bloemen en bladeren die je verzamelt van de bomen om je heen. Je zult nooit vergeten de eerste hap van die chocolade gemaakt vanuit het niets met je handen.

    Waar?

    Ranchería Sur
    Quinta sectie, Comalcalco,

Geplaatst in Uncategorized.